Felicitari


MesajeOfelicitare.ro pe Facebook

Ofelicitare.ro pe Twitter

Daca vrei sa primesti ultimele felicitari

  Print
Sfantul Stefan

Sf. Stefan

Pomenirea Sfantului si intaiului Mucenic si Arhidiacon Stefan

Facandu-se oarecand, intrebare, intre saduchei, farisei si elini, despre Domnul nostru Iisus Hristos, unii zicand ca este prooroc, altii ca este inselator, altii ca este Fiul lui Dumnezeu, fericitul acesta, intai Mucenic si Arhidiacon Stefan, a stat intr-un loc inalt si bine a vestit si a marturisit tuturor pe Domnul nostru Iisus Hristos. Si a zis: "Barbati frati, pentru ce s-au inmultit rautatile voastre si este tulburat tot Ierusalimul? Fericit este omul acela care crede si nu se indoieste de Iisus Hristos, ca El esle Cel ce a plecat cerurile si S-a pogorat pentru pacatele noastre, Care s-a nascut din Fecioara cea sfanta si curata, aleasa, mai inainte de intemeierea lumii. Acesta neputintele noastre le-a luat si bolile noastre le-a purtat. Ca pe cei orbi, i-a facut sa vada, pe cei leprosi, i-a curatit, dracii i-a gonit si pe toti ne-a mantuit".

Iar ei, auzind aceasta, se certau cu dansul, graind impotriva. Si, hulind pe Domnul cel propovaduit, l-au dus pe Stefan la adunarea sfatului, la arhierei, ca nu puteau sta impotriva intelepciunii si duhului care vorbea, precum scrie la Faptele Apostolilor.

Si au adus martori mincinosi, care au zis: "Noi l-am auzit pe acesta graind cuvinte de hula impotriva Templului si a Legii si, ca Iisus Nazarineanul va schimba obiceiurile pe care ni le-a dat Moise". Si pe cand il invinuiau, cei din sobor au vazut fata lui Stefan stralucind, ca o fata de inger.

Si, umplandu-se de ravna, Stefan a adus impotriva lor cuvant de mustrare, precum odinioara Ilie, zicand catre dansii: "Oameni tari in cerbicie si netaiati imprejur la inima si la urechi, voi pururea va impotriviti Duhului Sfant; cum au facut parintii vostri, asa faceti si voi". Iar ei, auzindu-l si neputand suferi, s-au pornit cu nespusa manie si scrasneau cu dintii asupra lui. Dar, cautad la cer, Stefan a vazut slava lui Dumnezeu si pe Iisus stand de-a dreapta slavei si a zis: iata, vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu" (Fapte 7, 56).

Si, astupandu-si urechile, necredinciosii s-au aruncat asupra lui, l-au scos afara din cetate, si-l ucideau cu pietre, pe cand el se ruga pentru dansii, zicand: "Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta". Si, acestea zicand, a adormit.

Sangele Mucenicilor este totdeauna o samanta care aduce roade. La uciderea lui Stefan, era un tanar, care pazea hainele ucigasilor Mucenicului. Se numea Saul si el se invoise la uciderea ce se facea. Dar iata, rugaciunea si sangele lui Stefan au biruit in taina si acest Saul, dupa ce s-a intalnit cu Domnul, pe drumul Damascului, s-a facut Sfantul si marele nostru Apostol Pavel, Sangele Mucenicilor totdeauna lucreaza biruintele Domnului.

Sursa: www.credo.ro

 

Sfantul Stefan sau Stephanus (n. 1 - d. 35) dupa Noul Testament a fost diacon iudeu (evreu) din Ierusalim care a fost primul martir crestin, condamnat la moarte de autoritatile iudaice din Ierusalim. Potrivit Noului Testament, Sfantul Stefan a fost unul dintre cei sapte barbati "plini de Duh Sfant si de intelepciune", alesi de catre apostoli pentru a indeplini calitatea de diaconi. Stefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care il urmau pretutindeni si care au asistat direct la faptele sale. Fiind ales sa ii conduca pe diaconi, Sfantul Stefan a fost numit Arhidiacon.

 

Intrucat, in Biserica primara, rolul diaconului era unul mult mai important decat in zilele noastre, Sfantul Stefan a intrat rapid in atentia fariseilor, care erau nemultumiti de faptul ca el predica public invataturile lui Iisus. La scurta vreme dupa inceperea misiunii sale de diacon, el a fost adus in fata Sinedriului, pentru a fi acuzat de blasfemie contra lui Moise Si a lui Dumnezeu. intrebat de acelasi Caiafa care il judecase pe Iisus cum raspunde acuzarii, Sfantul Stefan a tinut o lunga cuvantare, acuzandu-i, la randul sau, pe cei ce ii doreau pieirea: "Cum au fost parintii vostri asa sunteti si voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit parintii vostri? Si au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai Carui vanzatori si ucigasi v-ati facut voi acum. Voi care ati primit Legea intru randuieli de la ingeri si n-ati pazit-o!" (Faptele Apostolilor VII, 51-53).

 

Sfantul Stefan a fost gasit vinovat de blasfemie si condamnat la moarte prin lapidare. Dupa pronuntarea sentintei, conform Noului Testament, el a avut o teofanie, spunand: "Iata vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu". El a fost dus inafara cetatii, unde a fost ucis cu pietre, devenind primul martir - primul ucis pentru ca marturisise credinta in Iisus. Urmand exemplul acestuia, in clipa mortii el cere iertare pentru cei ce il ucid. Conform Noului Testament si traditiei crestine, printre cei ce l-au judecat si care au asistat la uciderea lui s-a aflat si Saul, convertit ulterior la crestinism, cel ce avea sa devina Sfantul Pavel.

Mormantul Sfantului Stefan a fost descoperit in anul 415. Din anul 560 osemintele sale s-ar afla impreuna cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius (d. 258) in cripta bisericii "San Lorenzo fuori le Mura" din Roma.

 

Sfantul Stefan diaconul este sarbatorit de crestinii romano-catolici, anglicani, reformati, evanghelici si unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocsi si greco-catolici pe 27 decembrie.

Sursa Wikipedia

Trimite felicitari de Sf. Stefan

Inapoi

legs