Felicitari


MesajeOfelicitare.ro pe Facebook

Ofelicitare.ro pe Twitter

Daca vrei sa primesti ultimele felicitari

  Print
Sfintii Constantin si Elena

Sfintii Constantin si Elena

Sfintii Mari Imparati Constantin si maica sa Elena

Sfintii Imparati Constantin si Elena este o sarbatoare in caledarul bizantin (folosit de Bisericile Ortodoxe si de Bisericile Unite cu Roma), fixata pe data de 21 mai. Sarbatoarea ii evoca pe imparatul Constantin cel Mare si pe mama sa, Elena Augusta.

Legenda


Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus nascut in 272/274 si decedat in mai 337,mai este cunoscut sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare,a fost imparat roman intre 306si 337, devenind conducator al intregului Imperiu Roman dupa infrangerea lui Maxentiu si a lui Liciniu. Legenda spune ca in toamna anului 312, in ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a zarit pe cer, in plina zi, o cruce stralucitoare, deasupra soarelui, ce avea inscriptia : “in hoc signo vinces” – “prin acest semn vei birui”; iar pe timpul noptii i s-a aratat in vis insusi Iisus Hristos, cu semnul crucii, cerându-i sa puna acest semn sfânt pe steagurile soldatilor sai, urmând sa fie protector in focurile bataliei.Constantin a procedat in tocmai dupa aceste semne si a câstigat batalia.
Imparateasa Elena – Flavia Iulia Helena' (c.248 - 329) a fost casatorita cu generalul roman Constantinius Chlorus, fiind mama imparatului Sfântului Constantin cel Mare, a fost o femeie deosebit de credincioasa si cunoscuta pentru piosenia ei. A infaptuit pelerinajul in Palestina si in provinciile rasaritene, fiindu-i atribuite gasirea moastelor Sfintei Cruci a lui Hristos si aflarea ramasitelor celor trei magi. Se spune ca in timp ce era in pelerinaj, a vazut niste oamnei ce duceau un mort pe o colina unde erau 3 cruci. Acestia il apropiau de fiecare dintre ele. Ajungand la ultima, cand mortul a atins crucea, a inviat. Asa a fost descoperita crucea pe care a fost rastignit Hristos.


Aceasta este sarbatoarea de hram a Catedralei Patriarhale din Bucuresti.


Acest mare intre imparati, fericitul si pururea pomenitul Constantin, a fost fiu al lui Constantiu, care se numea Clor, si al cinstitei Elena. Constantiu a fost nepot de fiica lui Claudiu cel ce a imparatit in Roma mai inainte de imparatia lui Diocletian si a lui Carin. Acest Constantiu, dupa ce a fost primit de Diocletian si de Maxentiu Erculiu ca sa fie partas al imparatiei lor, cand Maximian Galeriu dimpreuna cu alti prigonitori, cu tarie ridicasera prigonire asupra tuturor crestinilor, el singur intrebuintand blandetea si mila, mai vartos pe cei ce se luptau pentru credinta lui Hristos ii intrebuinta sfetnici si partasi ai slujbelor imparatesti. Invatand el buna cinstire pe Constantin fiul sau cel iubit, care dupa acestea s-a numit intaiul imparat al crestinilor, l-a lasat mostenitor al imparatiei sale, in insulele Britaniei. Dupa ce Constantin a fost instiintat de lucrurile necinstite, desfranate, pierzatoare si proaste, pe care le facea in Roma, Maxentiu, fiul lui Erculiu, si indemnat de dumnezeiasca ravna si chemand pe Hristos impreuna ostilor, a pogorat impotriva lui Maxentiu. Deci, vazand Dumnezeu curatenia sufletului lui i s-a aratat mai intai in somn, dupa aceea in amiaza zilei, inchipuind semnul Crucii scris cu stele, l-a aratat lui si celor ce erau vrednici. Deci, indraznind in chipul cinstitei Cruci si facand cu aur semnul Crucii pe arme, a mers la Roma, si pe insusi pierzatorul Maxentiu l-a aruncat in raul Tibon, inecandu-l langa podul Milvia, si asa a izbavit pe cetatenii Romei de tirania acestuia. Atunci marele Constantin, pornindu-se de la cetatea romanilor si mergand pe cale voia sa zideasca o cetate pe numele sau in Ilion, unde se zice ca a avut loc razboiul Troienilor cu elinii; insa a fost oprit prin dumnezeiasca instiintare si i s-a poruncit de la Dumnezeu ca mai de graba in Bizant sa-si zideasca cetatea. Deci, urmand voii celei dumnezeiesti, a zidit aceasta de Dumnezeu pazita cetate pe numele sau, pe care a si adus-o lui Dumnezeu ca pe o parga a credintei sale. Si deoarece cauta scumpatatea credintei celei din vremea noastra, a adunat in Niceea arhierei din toate partile, prin care s-a propovaduit credinta ortodoxa, si Fiul a fost recunoscut deofiinta cu Tatal, iar Arie si cei impreuna cu el au fost dati anatemei, dimpreuna cu hula lor. A trimis inca si pe maica sa Elena la Ierusalim pentru cautarea cinstitului lemn pe care a fost pironit cu trupul Hristos, Dumnezeul nostru; apoi, aceste parti de lemn sfant au fost mutate, adica o parte a fost asezata chiar in Ierusalim, iar cealalta parte a adus-o in imparateasca cetate.

Imparateasa Elena, dupa ce a ajuns la Constantinopol, si-a savarsit viata; iar marele Constantin, impodobind cetatea cu innoiri si cu praznuiri, si putin ceva trecand peste patruzeci si doi de ani ai imparatiei sale, si incepand razboiul cu persii, si in oarecare sat langa Nicomidia fiind, s-a mutat catre Domnul, si a fost adus in cetatea sa, unde a fost primit cu evlavie si cu prea incuviintate intampinari, a fost asezat in biserica sfintilor apostoli. Si a imparatit in Roma cea Noua in anul de la zidirea lumii, cinci mii opt sute optsprezece; iar de la venirea cea in trup a Mantuitorului nostru Dumnezeu trei sute treizeci si sapte, fiind al treizeci si doilea imparat de la August.

Si se savarseste pomenirea lui in preasfanta biserica cea mare, in biserica sfintii apostoli, si in dumnezeiasca biserica sa, in Manastirea Chinsterna lui Vis, unde mergand patriarhul impreuna cu imparatul si cu suita sa cu litanfe, savarsesc aducerea dumnezeiestilor Taine.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului noului cuvios mucenic Pahomie, care a marturisit la locul numit Usac al Filadelfiei, la anul o mie sapte sute treizeci (1730), si care de sabie s-a savarsit.

Surse: wikipedia, calendar-ortodox.ro

Trimite felicitari de Sfintii Constantin si Elena!

Inapoi

legs