Felicitari


MesajeOfelicitare.ro pe Facebook

Ofelicitare.ro pe Twitter

Daca vrei sa primesti ultimele felicitari

  Print
Sfintii Apostoli Petru si Pavel

 

Saint Pierre et Saint Paul

Sf. Petru si Pavel se bucura de o cinstire deosebita din partea Bisericii, fiindca au fost capetenii apostolilor si lumii invatatori, contribuind, prin ravna lor, la raspandirea cuvantului evanghelic in multe parti ale lumii. E greu a talmaci in grai omenesc vrednicia lor deosebita. Faptele lor minunate covarsesc mintea, iar invataturile lor, precum si inspiratele interpretari ale slovei revelate, intrec la numar nisipul marii si stelele cerului. Li se potrivesc cuvintele psalmistului: In tot pamantul a iesit vestirea lor si la marginile lumii cuvintele lor. (Psalm 18, 8).

Cand Biserica a luat hotararea de a-i pomeni in aceeasi zi, a fost calauzita de cursul istoric al evenimentelor. Amandoi au fost incununati cu cununa martiriului in aceeasi zi, 29 iunie, anul 67.

Dar in afara de coincidenta zilei martiriului, Biserica a mai avut in vedere faptul ca pe cat de mare este Petru, tot pe atat de mare este si Apostolul neamurilor, cel ce s-a convertit pe drumul Damascului. Pe drept li s-au atribuit amandurora calificativele: raze ale Soarelui celui intelegator, prietenii lui Hristos, luminatorii celor din intuneric, temelii neclintite ale Dumnezeiestilor invataturi, capetenii invataceilor s.a.

Sfantul Apostol Petru a fost pescar si se numea Simon. Impreuna cu fratele sau Andrei isi castigau cele de lipsa pentru trai, pescuind in apele lacului Ghenizaret. Aceasta pana cand auzira glasul de chemare al Mantuitorului: Veniti dupa Mine si va voi face pe voi pescari de oameni(Matei 4,19). Era intr-o dimineata. Trudisera o noapte intreaga fara sa prinda nici un peste.


La indemnul lui Iisus aruncara din nou mreaja si, spre uimirea lor,  caci experienta de pana atunci ii facea sa creada ca dimineata nu se poate pescui cu rod  mreaja se umplu de peste, atat de multi incat abia au putut sa o traga la mal.

Dupa aceasta minune, ascultara de chemarea lui Iisus si ii urmara. Au lasat uneltele, familia, rude si au devenit apostoli, primind o misiune noua plina de raspundere de a vesti tainele imparatiei lui Dumnezeu si de a impartasi harul divin. De atunci cei doi frati au fost nedespartiti de Hristos si martori ai minunilor pe care le-a facut.

Sf. Apostol Pavel, inainte de convertire se chema Saul (cel dorit) si era iudeu de origine din orasul Tars, capitala provinciei Cicilia. Venind de tanar la Ierusalim, el a studiat legea, adica Scriptura Vechiului Testament, in scoala invatatului Gamaliel, spre a deveni rabi. Intr-adevar, a devenit un cunoscator si aparator al legii si traditiilor iudaice, apartinand la secta fariseilor.

In anul 33 este intalnit la uciderea cu pietre a arhidiaconului Stefan; el pazea hainele ucigasilor, fiind cunoscut ca un prigonitor al crestinilor. In zelul lui anticrestin, a cerut invoire de la sinedriu, ca sa se duca la Damasc, spre a-i prinde pe crestini si a-i aduce la Ierusalim, unde sa fie judecati si condamnati la moarte. Pe drum insa, a fost convertit, in chip minunat, la credinta cea noua.

Marele dusman al crestinilor devine cel mai mare aparator al lor, fariseul fanatic devine mare propovaduitor al Evangheliei pe care o vesteste in intreg cuprinsul imperiului roman.

Sfantul Ioan Gura de Aur a spus despre el ca este fereastra prin care lumea pagana a vazut pe Hristos.

Pe parcursul calatoriilor sale misionare a strabatut tara dupa tara, oras dupa oras in tot cuprinsul imperiului roman, de la rasarit pana la apus, vestind credinta in Iisus Hristos. Mai la urma a venit in cetatea Romei ca sa vesteasca si aici Evanghelia lui Hristos. Fiind prins si inchis, scrie mai multe epistole credinciosilor de la bisericile pe care le-a intemeiat.

Incepand cu data de 3 iunie, crestinii ortodocsi intra in postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, care dureaza pana pe data de 29 iunie. In popor se spune ca acest post se tine pentru sanatate, precum si pentru aparare de foamete si grindina.

 

Trimite felicitari animate de Sf. Petru si Pavel!

 

Inapoi

legs