Felicitari


MesajeOfelicitare.ro pe Facebook

Ofelicitare.ro pe Twitter

Daca vrei sa primesti ultimele felicitari

  Print
Sf. Andrei

Sf. Andrei

Andrei (d. 30 noiembrie 60, Patras, Grecia) a fost un apostol, frate cu Simon Petru.

Conform Bibliei cei doi frati, Petru si Andrei, erau originari din Betsaida, localitate situata pe malul Lacului Genezaret. Aveau o casa in Capernaum (Mc 1,29) si erau de profesie pescari.

Numele Andrei deriva din grecescul Andreas, care inseamna „viteaz”, „barbatesc”. Acesta este un nume grecesc, desi Sfantul Apostol Andrei era iudeu.

Evanghelia lui Ioan spune ca Andrei ar fi fost mai intai ucenic al lui Ioan Botezatorul, care i-ar fi recomandat sa-l urmeze pe Isus din Nazaret. Conform evangheliei lui Ioan, Andrei l-ar fi dus pe fratele sau Petru la Isus, spunandu-i ca l-a gasit pe Mesia (Ioan 1,35-42). De aici provine caracterizarea lui Andrei ca "cel dintai chemat". in enumerarile apostolilor (Mt 10,2, Mc 3,18, Lc 6,14, F. Ap. 1,13) Andrei este mentionat mereu intre primii patru. Cu toate acestea, nu se numara printre cei trei pe care Isus i-a tratat in anumite situatii ca cei mai apropiati ai sai (Petru, Iacob si Ioan).

 

Venerarea ca sfant

 

Pe la anul 350 imparatul Constantiu al II-lea (fiul lui Constantin cel Mare) duce moastele sfantului Andrei la Constantinopol si le aseaza in Biserica Apostolilor. Acestea se pastreaza intregi pana in jurul anului 850, cand imparatul bizantin Vasile I Macedoneanul cedeaza rugamintilor locuitorilor din Patras si le inapoiaza capul sfantului Andrei. In anul 1208, in timpul Cruciadei a patra, relicvele au ajuns la Amalfi, in apropiere de Napoli, fiind pastrate in domul San Andrea. in 1462 au fost duse la Roma, din cauza pericolului turcesc. in secolul al XV-lea Papa Pius al II-lea a mutat relicvele sfantului Andrei in catedrala Sfantul Petru de la Roma. In anul 1964 capul sfantului Andrei a fost inapoiat bisericii din Patras.

Este patron al Scotiei (steagul scotian reprezinta crucea sfantului Andrei), al Romaniei, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei si al Rusiei. De asemenea, este patronul oraselor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge, Patras etc.

Sfantul Andrei este considerat de Biserica Ortodoxa Romana patronul spiritual al Romaniei.

 

Sarbatori

 

- in calendarul ortodox: 30 noiembrie si 20 iunie (aducerea moastelor)

- in calendarul romano-catolic: 30 noiembrie si 9 mai (aceasta din urma data se sarbatoreste doar in Scotia, ca amintire a datei primirii unor relicve ale sfantului Andrei)

- in calendarul lutheran: 30 noiembrie

- in calendarul anglican: 30 noiembrie

 

Sursa: Wikipedia

 

Trimite felicitari de Sf. Andrei

 

 

 

Inapoi

legs