Felicitari


MesajeOfelicitare.ro pe Facebook

Ofelicitare.ro pe Twitter

Daca vrei sa primesti ultimele felicitari

  Print
Sfantul Gheorghe

Marele Mucenic - Sfantul Gheorghe

 

Gheorghe din Cappadocia
Sfantul Gheorghe sau George (versiuni: Georgiu, Georz, Giurgiu, Iorgu; din greaca "Georgios", "agricultor" c. 275/280 d. 23 aprilie 303) este un sfant megalomartir, pomenit de aproape toate Bisericile traditionale, de obicei pe data de 23 aprilie. Patron al Angliei.

Biografie

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe/George s-a nascut in Cappadocia, intr-o familie crestina, si a trait in timpul domniei imparatului Diocletian. Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistand nici un document al epocii, care sa contina viata lui. Cele ce stim despre el au fost scrise in Evul Mediu.

Legenda

Alaturandu-se armatei romane si parcurgand ierarhia militara, Sfantul Gheorghe s-a facut remarcat prin faptele de arme. In ciuda decretului impotriva crestinilor, emis de Diocletian in 303, Sfantul Gheorghe a ales sa-si marturiseasca public credinta crestina. Din porunca imparatului, Sfantul a fost intemnitat si supus torturii pentru a-si renega credinta. Loviri cu sulita, lespezile de piatra asezate pe piept, trasul pe roata, groapa cu var, incaltamintea cu cuie, bautura otravita, bataia cu vene de bou si toate celelalte torturi nu au reusit sa-l faca sa renunte la credinta sa.

Martorii suferintelor Sfantului Gheorhe, uimiti de puterea sa de a indura durerea, au parasit vechii idoli pagani, imbratisand Crestinismul. O dovada a sfinteniei sale o reprezinta o minune savarsita de Sfantul Gheorghe in timpul intemnitarii sale. Atingand corpul unui detinut mort din celula sa, acesta a inviat, convingand-o astfel chiar pe Imparateasa Alexandra sa imbratiseze credinta in Iisus Hristos. Respingand oferta imparatului (de a renunta la crestinism in schimbul unor inalte onoruri), Diocletian a poruncit decapitarea Sfantului Gheorghe si a sotiei sale.

Sfantul Gheorghe in constiinta romaneasca

In constiinta populara romaneasca, Sfantul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenti sfinti, numerose biserici purtand hramul sau. Exista numerose orase in Romania care poarta numele Sfantului Gheorghe si chiar unul dintre cele trei brate ale Dunarii este denumit astfel. Imaginea Sfantului Gheorghe doborand balaurul este prezenta si pe steagul Moldovei, din timpuri medievale, trimis de Stefan cel Mare la Manastirea Zograful de la Muntele Athos. Sfantul Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Romane (a carei zi, 23 aprilie, coincide cu sarbatorirea sfantului). De asemenea este patronul Angliei, al Georgiei si al Moscovei. In Lituania, Sfantul Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar in unele regiuni ale Spaniei ziua sfantului se serbeaza cu mese bogate si cu daruri.

Legenda potrivit careia sfantul ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioara este o inventie tarzie, medievala. Adesea insa, iconografia recenta ni-l prezinta pe sfant calare, doborind cu sulita un balaur, poate simbolic. Unii comentatori sunt insa de parere ca este vorba doar de o preluare tarzie a mitului grec al lui Perseus si Andromeda.


Sursa: www.wikipedia.com

Trimite felicitari de Sf. Gheorghe!

 

Inapoi

legs