Felicitari


MesajeOfelicitare.ro pe Facebook

Ofelicitare.ro pe Twitter

Daca vrei sa primesti ultimele felicitari

  Print
Sfantul Ilie Tesviteanul

Sfantul IlieSfantul Ilie Tesviteanul, sau, dupa cum consemneaza calendarul popular, Santilie, este una dintre cele mai importante sarbatori ale lunii iulie.

In miez de vara, aceasta zi era dedicata initial unui zeu solar, peste care s-a suprapus apoi o sarbatoare crestina, cea a Sfantului Prooroc Ilie. Ca si zeul solar, in viziunea populara Santilie se plimba intr-un car tras de cai inaripati, luminand cerul cu fulgerele si sagetile sale de foc.

In traditia romaneasca, acest sfant este asociat cu ploaia. El este stapanul norilor, al fulgerelor, trasnetelor si tunetelor, pe care le foloseste ca sa trasneasca dracii sau atunci cand e suparat pe oameni pentru ca si-a pierdut cojocul.

Spun taranii ca Sfantul Ilie se plimba pe cer intr-un car care, pentru a nu aluneca, are niste cuie pe roti. Aceste cuie gauresc cerul, iar apa se scurge pe pamant sub forma de ploaie.

La fel ca in toate sarbatorile populare importante, oamenii nu ar trebui sa lucreze. Cum marul este pomul Sfantului, se duc mere la biserica si de-abia apoi se mananca. Tot acum se organizeaza nedei in munti, pastorii separa berbecii de oi, se culeg plante de leac si se fac descantece pentru a tine departe ploile, grindina, trasnetele si celelalte forte ale naturii aflate in puterea lui Santilie.

Ilie este unul dintre cele mai frecvente si populare prenume romanesti. Frecventa ridicata a numelui la romanii din toate regiunile (statisticile facute la noi il plaseaza pe Ilie pe locul 5, dupa Ion, Vasile, Dumitru, Gheorghe; desi aceste cercetari au in vedere zone geografice foarte restranse, rezultatele lor pot fi considerate reprezentative) explica numarul mare al variantelor de familie: Ilie, Lie, Ilia, Liia, Ilias, Lias(u), Iliascu, Ilies, Iliica, Liica, Ilicel, Ilioiu, Ilioaie, Iliut(a), Ila, Ilascu, Ile(a), Ilut, Elie, Elies, Elisor, Eliade, Elias, Eliana s.a.

Trimite Felicitari de Sfantul Ilie!

Inapoi

legs