Felicitari


Mesaje



Ofelicitare.ro pe Facebook

Ofelicitare.ro pe Twitter

Daca vrei sa primesti ultimele felicitari

  Print
Adormirea Maicii Domnului (Sfanta Maria)

Adormirea Maicii Domnului

Principala sarbatoare a Mariei este pe 15 august ("Sfanta Mare"), sarbatoare care se numeste oficial in biserica romano-catolica "Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria", iar in bisericile ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului". Recent biserica anglicana a introdus "Sarbatorirea Binecuvantatei Fecioare Maria" pe aceeasi data.


In plus, toate aceste biserici sarbatoresc Nasterea Maicii Domnului ("Sfanta Maria Mica"), pe 8 septembrie.

Sursa: http://ro.wikipedia.org

 

Maica Domnului este cea mai inalta sfintenie omeneasca cunoscuta si cinstita de Sfanta Biserica, iar Adormirea Maicii Domnului este cea mai de seama dintre sarbatorile ei. Este o sarbatoare pregatita, precum se stie, printr-un post de doua saptamani. In Sfanta Scriptura, nu aflam nimic despre moartea Maicii Domnului. In schimb, cantarile si imnele de la Vecernia si Utrenia sarbatorii ne vestesc adevarata traditie a Bisericii in aceasta privinta:


Cand a binevoit Hristos, Dumnezeul nostru, sa ia la Sine pe Maica Sa, atunci cu trei zile mai inainte, a facut-o sa cunoasca, printr-un inger, mutarea ei de pe pamant la viata cea cereasca. Deci, instiintandu-se Nascatoarea de Dumnezeu despre aceasta, s-a bucurat, cu bucurie mare, si s-a suit degraba in Muntele Maslinilor, ca sa se roage.


S-a intors, apoi, acasa si a pregatit toate cele de ingropare, incredintand, pe vecine ca, mutandu-se in ceruri, nu numai pe ele nu le va uita, ci pe toata lumea o va cerceta si o va ocroti. Si a impartit vaduvelor sarace vesmintele sale. Si a luat, apoi, iertaciune de la toti si, culcandu-se pe pat, a facut rugaciune pentru intarirea lumii si pentru vietuirea in pace. Si, binecuvantand pe toti cei de fata, si-a dat sufletul in mainile Fiului si Dumnezeului ei. Si multe vindecari s-au impartit tuturor celor bolnavi, prin binecuvantarea ei.


Si, s-a facut, atunci, tunet mare si au venit de la marginile lumii, ca pe niste nori, toti Apostolii lui Hristos, la casa Maicii Domnului din Ierusalim. Si, incepand Petru cantarea cea de ingropare, Apostolii au ridicat patul si au petrecut, pana la mormant, trupul cel primitor de Dumnezeu. Si, sosind in satul Ghetsimani si asezand in mormant trupul Maicii Domnului, Apostolii au zabovit, acolo, inca trei zile, asteptand pe Apostolul Toma, care din dumnezeiasca randuiala, lipsea.


Si, sosind, Toma Apostolul era intristat, ca nu se invrednicise sa vada, si el, chipul adormit al Maicii Domnului, ca si ceilaiti Apostoli. Deci, s-a deschis, cu hotarare de obste, mormantul, pentru el. Si, daca s-a deschis, s-au minunat, ca au aflat mormantul fara sfantul ei trup si era numai giulgiul lasat, ca mangaiere si marturie nemincinoasa a mutarii Nascatoarei de Dumnezeu, cu trup cu tot, la ceruri.


Pe scurt, dupa credinta Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domunului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine dupa moarte, nici n-a ramas in mormant. Maica domnului, cu trupul schimbat, viu si proslavit, a fost mutata, cu trup cu tot la ceruri, ca o parga a intregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mantuitorul, ea a fost dusa la ceruri de ingeri, nu prin puterea ei, ca Mantuitorul. Si acolo se roaga de-a pururi pentru noi. Sa avem mare incredere in rugaciunea ei, ca ea singura poate vorbi lui Dumnezeu, ca o mama unui fiu al ei.


Sursa: http://www.ortodoxism.ro


Maria este cel mai cunoscut si frecvent dintre prenumele feminine, comune unui numar mare de popoare si limbi. Acest prenume continua in onomastica moderna un vechi nume biblic.


In mod normal, originea si semnificatia originara a acestui nume celebru au fost mult dezbatute de-a lungul timpului. In sfera de atractie onomastica au intrat nume precum Marius sau Marian, cu care nu se poate stabili nicio legatura etimologica sau istorica.


Cel mai frecvent prenume romanesc, Maria are si o bogata familie de variante, derivate si hipocoristice, imprumuturi mai vechi sau mai noi ori creatii pe teren romanesc, toate folosite in mod curent si astazi: Maia, Mara, Mari, Marica, Rica, Maricica, Cica, Maricuta, Cuta, Marieta, Marita, Rita, Maritica, Marula, Marusca, Masa, Marie, Marioara, Mariuca, Mariuta, Uta, Maruta, Maruca, Meri, Mia, Mica, Mimi, Mioara, Mira, Mita etc.


Sursa: Mica enciclopedie onomastica

Trimite Felicitari de Sfanta Maria!

Inapoi

legs