Felicitari


Mesaje



Ofelicitare.ro pe Facebook

Ofelicitare.ro pe Twitter

Daca vrei sa primesti ultimele felicitari

  Print
Sfanta Cuvioasa Parascheva

Sf. Parascheva

 

Sfanta Parascheva este cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romaniei. Sute de biserici de parohie din Romania sunt inchinate ei pentru a le ocroti, iar in nordul Greciei, in Bulgaria si Serbia credinciosii ortodocsi o cinstesc de asemenea cu multa evlavie (A se vedea in aceasta privinta frumoasa carte-album, in limbile romana, greaca si engleza, Sfanta Parascheva - Calauza pelerinilor, Editura mitropolitana TRINITAS, Iasi, 2000).

Marea evlavie a poporului dreptcredincios fata de Sfanta Cuvioasa Parascheva se explica tocmai prin convingerea si constatarea ca ea este mult folositoare, daruind ajutor, prin rugaciunile ei, tinerilor si batranilor, fecioarelor si mamelor, manastirilor si familiilor, bolnavilor si saracilor. Puterea ei vine din sfintenia si din bunatatea ei, adica din iubirea ei fata de Dumnezeu si fata de oameni.

 

 

Puterea de ajutorare a sfintilor este, de fapt, iubirea lui Dumnezeu care se revarsa prin sfinti pentru a intari legatura sfanta intre oameni si Dumnezeu, si intre oamenii care iubesc Biserica lui Hristos si cinstesc pe sfintii Lui. Prin urmare, comuniunea sfintilor cu Dumnezeu intareste si comuniunea oamenilor laolalta in rugaciune, in cautarea sfinteniei si a ajutorului lui Dumnezeu. Astfel, sfintii din fiecare neam aduna laolalta in iubirea lui Hristos credinciosi din neamul lor si din alte neamuri. Sfanta Cuvioasa Parascheva aduna, prin sfintenia, bunatatea si rugaciunile ei facatoare de minuni, credinciosi din popoare diferite ca: greci, bulgari, sarbi, romani s.a. Sfintii nu apartin numai neamului lor, ci ei sunt ai lui Dumnezeu si ai intregii umanitati; ei ajuta pe toti oamenii, fiindca Dumnezeu iubeste pe toti oamenii. In acest inteles, se spune ca la o manastire crestina ortodoxa din Iugoslavia a venit un musulman ca sa se roage. Atunci, un ortodox l-a intrebat: - Cum de-ai venit sa te rogi la un sfant de-al nostru? Musulmanul a raspuns: - Nu este nici al vostru, nici al nostru, ci al lui Dumnezeu (vezi Sfanta Parascheva - Calauza pelerinilor, p. 53). Cu alte cuvinte, sfintenia este iubire si bunatate dumnezeiasca fara granite, care se revarsa in lume prin legatura rugaciunii.

 

 

Sursa: http://sfparascheva.mmb.ro/

 

Inapoi

legs