Felicitari


MesajeOfelicitare.ro pe Facebook

Ofelicitare.ro pe Twitter

Daca vrei sa primesti ultimele felicitari

  Print
Ziua Indragostitilor sau Valentine's Day

 

Valentine's Day

Valentine's Day este Ziua indragostitilor in traditia occidentala. Se sarbatoreste pe data de 14 februarie.

Europa

Ziua indragostitilor are traditii regionale in Marea Britanie. In Norfolk un personaj numit Jack Valentin ciocane la usile din spatele tututor caselor lasand dulciuri si cadouri pentru copii. Multi copii au fost speriati de aceast personaj mitic. In Tara Galilor multi oameni sarbatoresc pe 25 ianuarie in loc de 14 februarie. Ziua comemoreaza pe Sf. Dwynwen, sfantul patron al indragostitilor galezi. In Franta o tara traditional catolica, Valentine's Day este cunoscut simplu drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca in restul tarilor occidentale. In Danemarca si in Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sarbatorita pe o scara larga, dar multi oameni isi fac timp pentru a-l petrece intr-un mod romantic cu partenerul de viata sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

In Suedia este numita ziua tuturor inimilor. Nu este o sarbatoare oficiala. In Slovenia un proverb spune ca Sfantul Valentin aduce cheile radacinilor, asa ca pe 14 februarie plantele si florile incep sa creasca. Ziua indragostitilor a fost sarbatorita ca ziua in care incep lucrarile in vii si pe campuri. Este de asemenea spus ca pasarile se casatoresc in aceasta zi. Cu siguranta, numai de curand este sarbatorita ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este traditional 12 martie, ziua Sfantului Gregor.

In Romania, sarbatoarea traditionala pentru iubiti este Dragobete care este sarbatorit pe 24 februarie. Este numit dupa un personaj din folclorul romanesc care se presupune ca ar fi fiul Babei Dochia. Parte din numele lui drag, care poate fi gasit si in cuvantul dragoste.

Romania a inceput sa sarbatoreasca si Valentine's Day, desi deja avea Dragobetele ca o sarbatoare traditionala. Aceasta a dus la multe repercursiuni din partea mai multor grupuri, persoane reputabile si institutii dar si organizatii nationaliste ca Noua Dreapta, care condamna Ziua indragostitilor ca fiind o sarbatoare superficiala, comercialista, importata drept un kitsch occidental Orientul Mijlociu si Africa

In Turcia, Valentine's Day este numai Sfantul Gregor care se traduce in Ziua Inimilor Dragi/Dulci in cultura persana (Iran) si este o zi pentru iubire si este pe 29B in calendarul solar jalali. Data corespunzatoare calendarului gregorian este 17 februarie. Sfantul era sarbatorit in Marele Imperiu Persan in sec 20 i.e.n. In Egipt este o alta zi a iubirii in noi 4 numita Ziua iubirii egiptene.

Americile

In Brazilia, ziua inamoratilor sau ziua iubitului/iubitei este sarbatorita pe 12 iunie, cand cuplurile isi dau cadouri cum ar fi: ciocolata, felicitari si de obicei un buchet de flori. Aceasta a fost aleasa ca ziua inainte de Sfantul Anton, cunoscut aici ca sfantul casatoriei, cand multe femei singure realizeaza ritualuri populare pentru a gasi un sot bun sau iubit. In Columbia, Ziua iubirii si a prieteniei este sarbatorita in a treia vinere si sambata din septembrie, datorita scopurilor comerciale. In aceasta tara, prietenul secret este o traditie foarte populara, care presupune desemnarea fiecarui participant un destinatar a unui cadou secret (asemanator traditiei de Craciun Mos Craciun Secret). In Mexic, ziua iubirii si prieteniei este sarbatorita asemanator ca in Columbia dar pica in alta data.

Asia

Datorita unui efort de marketing concentrat, Valentine's Day a aparut si in Japonia si Coreea ca o zi in care mai mult femeile si mai putin barbatii daruiesc bomboane, ciocolata si flori. A devenit ca o obligatie ca multe femei sa daruiasca ciocolata tuturor colegilor barbati. In Japonia este cunoscut ca giri-choko, de la cuvintele giri – obligatie si choko – ciocolata. Aceasta contrasteaza cu honmei-choko, ciocolata data persoanei iubite. Prietenii (mai ales fetele) pot schimba intre ele in tomo-choko…tomo-prieten. Prin efort de marketing sustinut, o zi reciproca, Ziua alba a aparut. Pe 14 martie barbatii sunt asteptati sa intoarca favorul celor care le-au dat ciocolate de Ziua indragostitilor. La inceput cadoul de retur trebuia sa fie o bezea sau ciocolata alba, de unde si numele de Ziua alba. Insa acum lenjeria a devenit un cadou foarte comun. In cultura chineza, exista un omolog al Zilei indragostitilor numita Ziua Saptelor, potrivit legendei Ciobanului si Tesatoarei Menajera care s-au gasit in Rai in ziua a saptea a lunei a saptea a calendarului lunar.

Legenda Sfantului Valentin

Odata era un imparat roman al carui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptator indârjit si a avut multe razboaie. El a vrut o armata puternica dar majoritatea barbatilor lui nu au vrut sa mearga in lupta. imparatul s-a gandit ca barbati voiau sa stea acasa cu sotiile si copiii lor in loc sa se lupte pentru el.

Claudiu a gasit o solutie pentru aceasta problema. A decis ca niciunul dintre soldatii din Roma sa nu se mai poata casatori. imparatul s-a gandit ca aceasta lege ii va face pe barbati sa mearga la razboi si sa lupte ca niste adevarati soldati.

Valentin, care era un preot, credea ca oamenii trebuiau sa se casatoreasca. Astfel el a casatorit in secret cupluri. El facea cununiile in locuri secrete, deci imparatul nu-l putea gasi.

Dar el l-a gasit. Valentin a fost arestat si adus in fata imparatului. Lui Claudiu i-a placut de Valentin si a crezut ca este un om tanar si intelept. L-a incurajat sa renunte la crestinism si sa devina un soldat roman. Valentin a refuzat. El a fost intemnitat si condamnat la moarte. Pana in ziua executiei, el a trimis scrisori de adio catre prietenii sai si le-a semnat scriind "Adu-ti aminte de Valentin al tau."

Valentin a fost probabil ucis pe 14 februarie in anul 269 sau 270. Totusi este necunoscuta data datorita faptului ca nu se stie daca legenda este adevarata dar este oricum o poveste frumoasa. Nu exista dovezi pentru a arata daca aceasta poveste este adevarata sau nu dar oricum ziua de Sfantul Valentin este celebrata in onoarea sa.

Sursa: Wikipedia

 

Trimite felicitari de Valentine's Day!

Inapoi

legs